2017. július 17., hétfő

5 éves és 3 éves

Ádám tavasszal betöltötte az 5. életévét, Bálint pedig pár napja a 3-at. Nagyfiúk már, összecsiszolódtak, sokat játszanak együtt. Egyre több a fiús vonás, mostanában folyton harcolnak,  ami amolyan verekedés-féle. Ritkán van sírás, bár előfordul, de nagyon szeretnek így játszani. Elhiszem.... én is szerettem anno így játszani az öcsémmel.

Ádám szeptembertől nagycsoportos lett. Értelmes, kedves kisfiú, sok-sok kérdéssel. Sok minden érdekli, könnyen megjegyez dolgokat, és ami nagyon jó, könnyen meg is érti a dolgokat. Az oviban év végén volt felmérés, és nagyon megdicsérték. Valószínű nem lesz plusz egy évünk, így már jó ideje erősen törjük a fejünket az iskolaválasztáson. Sokat fejlődött a mozgása is, egyre ügyesebb, erősebb. A hintázás  persze még néha kifog rajta, szinte érthetetlen hogy ne tudjon valaki hintázni. :D Szeret apával focizni, biciklizni, homokozni (a homokszórás sajnos még mindig megvan), x-boxozni, és társasozni. Oviban is inkább társasozni szokott. Már nem fél a víztől, magabiztos a medence és a Balaton vizében is. Nemsokára megkezdi az ovin belül az úszást, ha élvezni fogja, tervezem, hogy külön is eljáratjuk. Az okos kisfiú persze sokszor szemtelen és alkalmi süket, úgyhogy van vele dolgunk rendesen.
Az allergiája javult is meg nem is. Jobban tolerál, például olyan pékárútól, kenyértől ami tartalmaz tejszármazékot, tejet, már nincs baja, de az allergének köre szélesedik. Sokféle pollenre allergiás, a parlagfű kereszt allergénjei szoktak problémát okozni. A tünetek is változóak. Van, ami csalánkiütést okoz, van ami hasmenést, van ami orrdugulást. Néha vannak kitörései, igazságtalannak tartja, hogy még nem nőtte ki az allergiáját, pedig már elmúlt 5 éves, és nagy fájdalma, hogy nem ehet mogyorót (erre jobban allergiás mint a tejre). Pedig de szereti a magvakat.
A kilók nehezen mennek rá fel, jelenleg olyan 17 kg körül van és 112 cm. A lába 27-28-as. Tejfogacskái még mind megvannak, még nem kezdődött meg nála a fogváltás - ezt nem is bánom.
Ha olyan cipő van rajta, akkor szeret segíteni, általában szépen összepakol, persze csak ritkán magától. Már szégyenlős, tavasszal pl. zavarba jött az egyik ovistársának a nővére előtt, nem mert előtte átöltözni, nem akarta, hogy a kislány lássa az alsónadrágját.
A családját nagyon szereti, szeret Fehérváron lenni, utál hazajönni. Mindig várja, hogy valaki jöjjön hozzánk, és van egy hatalmas vágya: családi házban szeretne élni. (A másik vágya, hogy menjünk Amerikába repülővel nagynénémékhez - csupa pénztárcabarát, könnyen megvalósítható vágy) :)

Bálintunk, ő most lett 3 éves múlt héten. Ő egy nagyon erős akarattal rendelkező kis pasi. Annyira más a két fiú. Ő könnyen megsértődik, és nem olyan egyszerű kiengesztelni, nem az a típus. Igazi fiú, könnyen barátkozós, szerintem az oviban már az első héten meglesznek a kis barátai, míg Ádám a mai napig sokszor játszik egyedül, ha nincsenek körülötte a megszokott barátai. Bálint is egy csupa báj, kedves kisfiú, nagyon tud hízelegni. Sokszor fut mostanában oda hozzám és mondja hogy szeret és csakúgy lenyom egy puszit. Van, amikor újra úgy viselkedik mint egy kisbaba, nem beszél, csak gügyög, mintha ettől több babusgatást kaphatna.
A bölcsiben nagyon jól eszik, itthon nagyon nem. Ezt egyébként ésszel fel nem foghatom. A főzelékeket szereti, azt itthon is megeszi, kedvence a tökfőzelék. Édesszájú, mindig nasiért epekedik. :)
Szeret motorozni (továbbra is szerelem minden ami motor), autókkal játszani, gyerekekkel játszani - hihetetlen társasági ember tud lenni. Persze ennek ellenkezője is előfordul, ha szégyenlős valaki előtt, vagy olyan kedve van éppen. Sok mindenben önálló, de a pelust nagyon a végére hagyta. Most hogy szünet lett az oviban, és ő is itthon maradt, tudtuk csak megkezdeni vele a leszokást. Nem igazán mutatott hajlandóságot. Aztán levettük róla a pelust és belevágtunk a közepébe. Az első nap milliószor pisilt be, el is voltam keseredve. Aztán a 3. nap már szólt, hogy pisilni kell. Így 3 hét után még mindig nem mondanám, hogy sikerült, sínen vagyunk, de ha odafigyelünk akkor nincs baleset. Most már egyre többször szól ő is, de ha nem,akkor igyekszünk mi többször wc-re vinni. Nem bilizik - kinőtte mire használatba vettük - így marad a szűkítő. Talán jobb is így. A kaki még problémás, az még simán megy a bugyiba, nem szól sajnos. Remélem ez is csak idő kérdése és rendben lesz.
Aztán ugye nagyfiúknak a cumit sem szabad állandóan a szájukban tartani, azt is sikerült az alvásokra leredukálni.
Bálint alacsonyabb továbbra is mint Ádám ekkor volt, 94 cm és kb. 13 kg. A testfelépítése is másabb, zömökebb, erősebb testalkatú, míg Ádám vékony, magas. Bálint cipőmérete 23-24-es, sokat nem nőtt a lába. Viszont sajnos nem mindegy milyen cipőt veszünk neki, mert egy nem jó talpkiképzésű cipőben fáj a lába, és volt már hogy sántított is emiatt.

Ádám és Bálint jó testvérek. Szeretik egymást, és ezt jó látni. Szoktak marakodni, mindenből versenyt csinálnak, ki nyomja meg a lift gombját, vagy ki kapcsolja le a tévét, de sokszor megölelik egymást, és jó elvannak együtt.
Nem mondom hogy nincsenek félelmeim a jövőt tekintve, hogy fogok bírni két fiúgyermekkel. Vannak dolgok amikben szigorúak vagyunk, de nem vagyunk azok a vaskalapos szülők, sokat jár a fejemben, hogy mit hogy kellene, hogy később ne legyen gond. Sokat vagyunk mi is türelmetlenebben, inkább én, ezen elég nehezen tudok változtatni. De rajta vagyok az ügyön. :)2 megjegyzés:

  1. Ezt de jó volt olvasni!!!!! Hiányoltalak!!!!

    VálaszTörlés
  2. Csodásak a fiúk, mindig nézem a képeiteket :) Boldog szülinapot nekik utólag és Neked is!
    Majd én is nekiveselkedek egy ilyesmi posztnak....!

    VálaszTörlés